Kender helyettesítheti a cukornádat Mauin

Idén megszűnik Hawaii utolsó cukornád ültetvénye is. Az ültetvényes, az 1870-es években alapított Alexander & Baldwin Inc. bejelentette, hogy a cukornád termesztésével azért hagy fel a cég, mert az elmúlt évben már 30 millió dollárra emelkedett a veszteség, így a 675 alkalmazottat az idény végén elbocsátják.

Valaha a cukornád és az ananász jelentette a szigetek gazdaságának motorját, ám az ötvenes években, amikor a légiközlekedés egyre megfizethetőbbé vált és jelentősen fellendült a turizmus, sorra kezdték megszüntetni az ültetvényeket.

Így mára Florida az Egyesült Államok legnagyobb nádcukor termelője, körülbelül kétmillió tonnával, szemben Hawaii 165 ezer tonnás tavalyi eredményével.

A Maui szigetén lévő 36 ezer hektáros területet kisebb farmokra osztják és a monokultúra helyett különféle gyümölcsösöket hoznak létre a helyi piac, elsősorban a turizmus ellátására. Abban bíznak ugyanis, hogy amíg a monokultúra egyre sérülékenyebb az időjárás szeszélyességének fokozódása miatt, a diverzifikálás, vagyis több gyümölcsfajta termesztése a kisebb parcellákon, ismét megerősíti a céget.

De nemcsak a gyümölcs jelentheti a kiutat. Helyi politikusok erőteljesen érvelnek az ipari kender meghonosításáért, hiszen az kevés vízzel is beéri, és nem igényel különösebb gondozást. Amint Maui képviselője, Cynthia Thielen, mondta, ha gyorsan cselekszünk, megmenthetjük a munkahelyeket.

Az Alexander & Baldwin sem utasítja el a kezdeményezést, hogy cukornádról kenderre álljanak át, de megjegyezték, hogy nem világos, milyen jogszabályok teszik lehetővé a kendertermesztést. Ha a törvény nem támaszt akadályt, megvizsgálják az átállás lehetőségét.