Kereshetünk új helyet a világ vetőmag trezorjának?

Mint emlékezetes, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon van a Svalbard Global Seed Vault, vagyis az idén 11 éves Nemzetközi Magbunker. Ezt azért hozta létre a norvég kormány 2008. február 26-án, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetén.

Most azonban azt tették közzé, hogy a környék – félúton Európa legészakibb pontja és az Északi sark között – 5 fokkal melegedett 1971 óta. És ha a szén-dioxid kibocsátás a jelenlegi tempóban növekszik, az évszázad végére újabb 10 fokos melegedéssel számolhatunk.

A két sarkvidék ugyanis az egész Föld átlagánál gyorsabban melegszik, és a Spitzbergákon már eltünedezik a tengerjég is. Ráadásul a felszín alatt 80 méterrel (!) mért adatok szerint 2009 óta évente 0,15 fokkal melegszik az örök fagyott talaj, a permafrost. Még egyszer: 80 méterrel a felszín alatt.

Ott van ugyanis egy régi szénbányában a magbunker, ahol a norvég állam felügyelete alatt a magtár akár 4,5 millió növényfajta magját is tárolhatja. Mindegyik fajtából átlagosan 500 magot tesznek itt el a nehezebb időkre. Ezért is hívják a magbunkert Doomsday Vaultnak, vagyis végítélet pincének.

A sziklába épített vetőmag széfben az állandó mínusz 18 fokos hőmérséklet gondoskodik arról, hogy a magvak termékenyek maradjanak. A tervezéskor azt gondolták, hogy az Északi-sark közelsége majd lehetővé teszi, hogy a készlet évekig használható legyen akkor is, ha valamilyen természeti katasztrófa miatt megszűnik a hűtőrendszer áramellátása.

Ugyanakkor a norvég kormány 10 millió eurós fejlesztéssel szünetmentes energiaforrást és egy hosszabb beton bejárati alagutat épít a világ egyetlen vetőmagtrezorja számára, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy megőrizzék a bolygó értékes vetőmagfajtáit az éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák vagy a háború esetén.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90