Késik a monszun, szomjaznak az indiai földek

Az indiai szubkontinens mezőgazdasága a június elejétől szeptember végéig tartó monszun-évszaktól függ. Idén azonban, június 23-ig az átlagosnál 38 százalékkal kevesebb eső esett. Az ok: 15 napos késésben van a monszun.

A Times of India mellékelt térképén a vörös vonal azt mutatja, hogy normális esetben június közepéig meddig kellene elérnie az esőzésnek, a zöld terület pedig azt, hol tartott a csapadékmező az idei június közepén, amikor még országosan 44 százalékos volt a csapadékdeficit.

Azonban a „normális eset” is kérdéses, hiszen a fő térkép mellett azt is láthatjuk, hogy 2013 óta egyre kisebb területet öntöz a monszun június derekán. A múlt évtizedben ekkorra már az észak országrész is kapott az égi áldásból.

A meteorológusok kimutatták, hogy mindez azért következik be, mert a klímaváltozás miatt átalakulóban van a szelek járása, így az eső időben esik, csak nem ér el a szárazföldig, és a már a Bengáli-öböl fölött lehull a felhőkből.

Jóllehet az esőzés késlekedése leginkább a szubkontinens középső részét sújtja, a délkeleti tengerparton fekvő közel ötmilliós Csennai városa vízellátási nehézségekkel küzd, mivel csaknem kiszáradt a város ivóvíztartalékául szolgáló Puzhal-tó. A különbség jól látható a műholdfelvételen.