Készül a tehén-ember fordítóprogram

Az új kutatások kimutatták, hogy a tehenek egyedi hanghordozásuk van, és „beszélnek” egymással – ismertette a Sydney-i Egyetem kutatója, Alexandra Green, aki a tehenek által használt hangokról írja doktori disszertációját.

Alexandra Green több mint öt hónapig tanulmányozott egy 18 egyedből álló holstein-fríz üszőcsordát, pontosabban azt, hogy milyen egyedi hangjelzésekkel reagálnak különféle pozitív és negatív helyzetekre. Negatív helyzet volt az, amikor a tehenektől megtagadták a takarmányt, valamint elszigetelték a többiektől.

„A tehenek ugyanis társas állatok. Így nem meglepő, hogy egész életük során érvényesítik személyes identitásukat, nem csak az anya-borjú imprinting irányítja a szociális viselkedésüket. Ugyanakkor ez az első alkalom, amikor elemezhettük a hangjaikat, hogy meggyőző bizonyítékkal rendelkezzünk erről a tulajdonságról” – mondta Green.

A kutatónő szerint ezek a minden tehénre egyedileg jellemző hangok segít nekik fenntartani a kapcsolatot az állománnyal, és izgalmat, éberséget, elkötelezettséget vagy szorongást fejeznek ki. A munka során 333 különféle hangmintát rögzített és akusztikai elemző programok segítségével feldolgozta azokat francia és olasz kollégáinak támogatásával. Green Saint-Etienne-be, Franciaországba utazott, hogy a világ legjobb bioakusztikusaival, köztük David Reby professzorral és Dr. Livio Favaróval elemezze a szarvasmarhák vokális tulajdonságait.

„Alexandra kutatása olyan, mintha egy ember-tehén Google-fordítót készítene” – mondta Cameron Clark egyetemi docens, Alexandra Green témavezető tanára. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a gazdálkodóknak ismerniük kellene az egyes tehénhangok jelentését, és hasznosítani ezt az ismeretet a tehenészetekben.