Készül a versenyre a japán borászat

Ha Japán és a bor szóba kerül, elsőként a rizsborra gondolunk, ám a szigetországban néhány évtizede meghonosítottak több európai borszőlőfajtát is.

A japán bor külföldi értékesítésének esélyei egyre nőnek – mondja a Chateau Mercian elnöke, Teruyuki Daino, és a számok alátámasztják állítását. Amíg 2016-ban 164 millió jen értékű bort exportált a szigetország, tavaly már 493 millió jenre ugrott a bevétel. Ebből Hong Kong 61 százalékkal, a második legnagyobb vevő, Indonézia pedig 13 százalékkal részesedett a tokiói mezőgazdasági tárca adatai szerint. A Chateau Mercian legnagyobb vevői Hong Kong, az USA, valamint Szingapúr.

Tokiótól és Jokohamától nyugatra elterülő Jamanasi kormányzóságban a szelídebb emelkedésű hegyoldalakon már hagyománya van a borszőlőnek – Teruyuki Daino például a Pinot Noirt preferálja. „Jóllehet európai fajtákat használunk – chardonnay, merlot, cabernet sauvignon –, a boraink íze eltér az európaiaktól, az eltérő technológia és a terroir révén” – mondja, hozzá téve, hogy a tavalyi 468 ezer palackkal szemben tíz év múlva kétszer annyit kíván piacra dobni. És fel akarja venni a harcot az európai borokkal.

Jelenleg az Európából származó borokra kivetett vám literenként 182 jen (456 forint), de ha életbe lép az EU és Japán közti kereskedelmi megállapodás, az import olcsóbbá válik. A kereskedelmi megállapodás lehetővé teszi az európai borászok számára, hogy visszanyerjék a japán piaci részesedésüket, amit az elmúlt években Chile szerzett meg.

Japán 2007-től 2017-re megötszörözte chilei borvásárlását, ami tavaly 55,519 millió literre emelkedett. Ugyanebben az időszakban a Franciaországból származó behozatal 13 százalékkal 45,523 millió literre csökkent.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel