Kevés, de édes a francia szőlő

Jóllehet Közép- és Kelet-Európa szokatlanul hosszú hőhullámtól szenvedett, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő áldozat a francia borágazat lehet. Az AFP-nek nyilatkozó szakértők szerint különösen a Burgundi és a Beaujolais régiók termését fenyegeti a forróság.

Amint mondta Florence Hertaut, a Rhone régió mezőgazdasági kereskedelmi kamarájának borszakértője mondta, mivel a szárazság miatt különösen apró szemű a szőlő, Beaujolais-ban a mennyiség akár harmadával is csökkenhet az elmúlt évhez képest.

Burgundiában viszont a mennyiség csak kevéssel esik vissza – tájékoztatta a hírügynökséget Christine Monany, a helyi bortermelők szövetségének képviselője, hozzá téve, az ez után következő esők hatására ugyan újra megindulhat a szemek növekedése, de már nem érhetik el a megszokott méretet.

Viszont amíg a hőhullám várhatóan negatív hatással lesz a termés mennyiségére, a minőség egyáltalán nem romlik.

A hőség révén „nagyon egészséges” szőlő terem, hiszen nedvesség hiányában gombabetegségek nem veszélyeztetik a szőlészeteket – jelentette ki Hertaut, és Christine Monany is kiváló minőségre számít Burgundiában, „jóllehet az utolsó néhány hét lesz a döntő”.

Francia meteorológusok bejelentették, hogy most volt a harmadik legmelegebb július 1900 óta, ugyanakkor kevesebb mint a fele volt a csapadék mennyisége, mint máskor.

A termőföld az ország nagy részén kiszáradt és ez komoly termeléscsökkenéshez vezet a mezőgazdaságban: akár felére is eshet a káposzta és a kukorica mennyisége a korábbi évekhez képest.