Kevés, de jó bor lesz idén Franciaországban

Ilyen kevés szőlőt nem takarítottak be 1945 óta a francia gazdák. Egyes vidékeken a termés 50 százalékkal csökkent a tavalyi mennyiséghez képest.

A szőlészek Franciaország-szerte azon csodálkoznak, hogyan lehetett ilyen kegyetlen az anyatermészet – kezdi tudósítását a Wine Spectator, hozzá téve ugyanakkor, hogy jóllehet az idei kaotikus időjárás alaposan odacsapott a szőlészeteknek, a gazdák optimisták a minőséget illetően.

Az optimizmusra szükség is van, hiszen Bordeaux régió fele annyi szőlőt szedett le, mint tavaly. A borászok aggódnak, hogy nem fogják tudni ellátni a piacot, és más termelők foglalják el boraik helyét a polcokon. Mert Bordeaux nem az egyetlen régió, amit az időjárás alaposan próbára tett: az áprilisi fagyot Chablis, Mâcon, Châtillon, és a Loire-vidék is megszenvedte. Ez utóbbit, valamint a dél-francia borvidékeket a nyári aszály is sújtotta.

Az egyetlen kivétel Burgundia. Ebben a régióban a tavalyi rossz termésnél idén 12 százalékkal több, és kiváló minőségű borszőlő termett.

A fentiek alapján a mezőgazdasági minisztérium statisztikai irodája, az Agreste azzal számol, hogy az idei francia bortermés 18 százalékkal marad el a tavalyitól, és 17 százalékkal lesz az elmúlt öt év termésátlaga alatt.

Franciaország egészében a 2017-es évjáratot korai szüret jellemzi: a nyári forróság eredményeként 10-15 nappal a szokásos idő előtt meg lehetett kezdeni a szüretet. A szőlő érettsége és egészséges mivolta alapján a gazdák azt remélik, hogy ez az évjárat nemcsak ritkasága, hanem a minősége révén is emlékezetes lesz.