Kevesebb erdő = kevesebb élelmiszer?

Hogyan alakul a világ élelmiszertermelése, hogyan változik a klíma a csökkenő erdőfelületek hatására? Miként befolyásolhatja a magyar gazdákat az esőerdők irtása? Amerikai és kínai kutatók az albedó (A Föld felszínéről visszaverődő napsugarak száma) és az evapotranszspiráció (az atmoszférába párolgó víz mennyisége) vizsgálatával következtetnek a várható hőmérsékletváltozásokra.

A NASA nagyfelbontású műholdas felvételeit felhasználva előre jelezhető a várható hőmérséklet és klímaváltozás az erdőfelületek csökkenésének hatására. A fák kivágása a pálmaolaj termelése, a szója, kávé, tea és rizs termelői felületeinek növelése miatt történik leginkább, miközben pont ezek termelésére lehet hatással a változó hőmérséklet.

Az erdőknek sötétebb a felületük, mint a mezőgazdasági területeknek, így alacsonyabb az albedó szintjük, azaz kevesebb napsugár verődik vissza. Másrészt az erdők több esővizet képesek elszívni, melyet később vízgőzként eresztenek ki – ez az evapotranszspiráció, mely a hőmérséklet csökkentéséhez járul hozzá. A kutatás eredményei alapján például az Egyenlítő környéki erdők egész évben hűtő hatást fejtenek ki, míg az északi, boreális erdők télen melegítő, nyáron kissé hűtő hatással vannak az átlaghőmérsékletre.

A jelenlegi kutatások alátámasztják az eddig ismert jelenséget kvalitatív adatokkal a műholdfelvételeknek köszönhetően. Az elmúlt évtizedben 130 millió hektárnyi – Franciaország területének kétszeresét – irtották ki, mellyel egyre növekszik a veszély, hogy a változó hőmérséklet miatt még több kihívással szembesülhetünk a terméshozamok terén.