Kevesebb rizst esznek a gazdagodó ázsiaiak

A Föld rizstermésének mintegy 90 százalékát Ázsiában fogyasztják, ahol a világ népességének 60 százaléka lakik. Történészek úgy tartják, először a kínai Jangce folyó völgyében termesztettek rizst, több mint tízezer évvel ezelőtt.

Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy a legfejlettebb ázsiai országokban egyre kevesebb rizst fogyasztanak. Tajvanon például 50 év alatt több mint kétharmadával csökkent az egy főre jutó rizsfogyasztás, az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Igaz, Tajvanon mindig is a köles volt a vidéki lakosság alap élelmiszere, azonban az egy főre jutó rizsfogyasztás 1961 óta Hongkongban mintegy 60 százalékkal, Japánban csaknem felével esett, Dél-Koreában pedig 1978 óta 41 százalékkal csökkent – idézi a FAO adatait a Reuters.

David Dawe, a FAO vezető közgazdásza kijelentette, hogy az ázsiai étkezési szokások átalakulásának idejét éljük, és – főleg a fejlett gazdaságú országokban – egyre több hal, hús, gyümölcs és zöldség fogy.

Indiában ugyanakkor az alultápláltság az egyik oka annak, hogy a kormány a kölest igyekszik minél jobban elterjeszteni, mert fehérjében, a rostban és a mikrotápanyagokban gazdagabb, mint a rizs vagy a búza. Arról nem is beszélve, hogy a köleseknek kevesebb vízre van szüksége, és a szikes talajban is termeszthető, és jobban tűri a magas hőmérsékletet.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fotó: Pixabay.com