Kevesebb víz is elég a növényeknek

 

A klímaváltozás hatásainak  – többek között a számos területen tapasztalható ívóvízhiánynak vagy az egész bolygót jellemző egyre szélsőségesebb időjárási jelenségeknek –  egyre érezhetőbbé válásával még fontosabbá válik a Syngenta küldetése, hogy a terményből hozzuk ki a maximumot.

 

1409h2o

 

A hozam és a növények életben maradása szempontjából a víz a legfontosabb környezeti tényező – ha túl sok vagy túl kevés van belőle, az jelentősen befolyásolja a korai növekedést, a reprodukciót és a magszámot, és akár 50 százalékos hozam csökkenéshez is vezethet. A föld víztartalékának mindössze 3 százaléka ivóvíz, és ennek is csak töredéke hozzáférhető. Az ivóvíz-felhasználás 70 százalékáért már most is a mezőgazdaság felel, és ennek optimalizálása vezető szerepet játszik majd bolygónk erőforrásainak megóvásában.

A Syngenta Good Growth Plan programja részeként vállalta, hogy a föld legfontosabb terményeinek átlagos termőképességét 20 százalékkal növeli anélkül, hogy több termőföldet, vizet vagy egyéb erőforrást venne igénybe a termelés. Kukoricanemesítési projektjük, az Agrisure Artesian közel 17 százalékkal magasabb hozamot eredményezett súlyos és szélsőséges aszály mellett.