Kezd magára találni a spanyol sáfrány

Mi lehet az a termény, aminek grammja négy eurót ér? Nem drogokról beszélünk, hanem olyasmiről, amit legálisan termesztenek Spanyolországban jó ezer éve. Ez a sáfrány.

A spanyolok sokat köszönhetnek a móroknak, akik a VIII. században ugyan megszállták az Ibériai félszigetet, de meghonosítottak a sáfrányt, ezt a kiváló, és nagyon drága fűszert. Amikor 2008-as világválság miatt a spanyol gazdaság nagyot zuhant, a munkanélküliség elől menekülve sokan fogtak bele a sáfránytermesztésbe, de keveseknek jött be. Amíg a XX. század elején évente több mint 100 tonna sáfrány termett Spanyolországban, addig az elérhető legfrissebb adatok szerint 2014-ben már csak 1,9 tonna. A sáfrány ugyanis nagyon élőmunkaigényes, gépesíteni lehetetlen, ezért a Madridtól délre lévő termőterületeken is bolgár, szenegáli és maláj idénymunkások szedik. Egy kilóért 5,2 eurót kapnak.

Ezzel szemben Iránban, ahol sokkal olcsóbb a munkaerő, a világ termelésének 93 százalékát adta 350 tonnával. A maradék 7 százalékon Spanyolország, Marokkó és Kasmír osztozik, de az utóbbiak, valamint a brit Leicester University mezőgazdaság-biológiai professzora, Pat Heslop-Harrison szerint az övék a legjobb.

Az AFP riportja beszámol egy helyi gazdáról, aki 10 hektáron termeli a fűszert, amiből kilónként 500 eurós tiszta haszna van, így a családi gazdaság nagyjából 50 ezer euróhoz jut. Többnyire nyugdíjas asszonyok dolgoznak a földeken, akik évtizedek óta ezt csinálják, ugyanakkor a termesztők közt újra megjelentek a fiatalok, miután a piac elkezdte előnyben részesíteni a minőséget az árral szemben.