Kifogyunk az élelemből?

Még nem tudni, mi lesz 2050-ben, de egyesek a FAO régi adataival riogatnak, azt sugallva, hogy az évszázad derekán éhezés lesz. Nézzük, mit állítanak. (Vigyázat, bosszantó sorok következnek).

„Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 2050-re az emberiség létszáma eléri a 9,1 milliárd főt, és 70 százalékkal több élelmiszert kell termelnünk, mint ma, (amikor 7,5 milliárdnyian vagyunk)” – írta az az amerikai Quartz portál.

Ami a számokat és a százalékokat illeti, ez nemigen áll össze. Miért kellene 1,6 milliárddal több emberért 70 százalékkal növelni az élelmiszertermelést? Viszont egy kis kutatómunkával megvan a megfejtés. A Quartz afrikai tudósítója, Abdi Latif Dahir úgy közli ezt a 70 százalékot, mintha ma adta volna ki a FAO, ám a szervezet honlapján meg lehet találni az eredeti anyagot: ezt a 70 százalékos riadót még 2009-ben tették közzé, amikor 6,8 milliárd ember élt a Földön. És akkoriban nyilván jóval kevesebbet termeltünk, mint ma. Nyolc év alatt nem csak a populáció, hanem a termelékenység is nőtt.

Sara Menker, a mezőgazdasági adatelemző, a Gro Intelligence vezetője még sötétebb jövőt rajzol. Szerinte tíz év múlva a világnak 214 ezer milliárd kalóriányi deficittel kell szembesülnie. Más szavakkal, egy évtized múlva nem lesz elég élelmünk, hogy ellássuk bolygónk lakosságát.

Az biztosnak látszik, hogy 2023-ban Kína, India és Afrika lakossága teszi ki az emberiség felét, és ha így folytatódik a népességnövekedés Indiában, a ma még önellátó szubkontinens is élelmiszer importra szorul. Afrika már ma is élelmiszer behozatalból él, ráadásul egyes afrikai országokban komoly élelmiszerhiány van a politikai helyzet miatt. De nem azért, mert éppen a technológiai forradalmat élő mezőgazdaság és élelmiszeripar nem lenne képes ellátni a lakosságot. Gondoljunk csak a legújabb fejlesztésre, amely révén izolált állati sejteket táplálva izomszöveteket tudnak növeszteni laboratóriumi körülmények között. És – amint a brit Independent írta – az egyébként stagnáló lakosságú Kína laboratóriumban készült hús vásárlására vonatkozó 300 millió dolláros szerződést kötött Izraellel.

Komoly prognózisokat létrehozni nem könnyű feladat, viszont nyolc éves adatokat a maiakkal keverni, és abból következtetéseket levonni legalábbis felelőtlenség.