Kihívást jelent idén a kukorica növényvédelme – II. rész

Előző posztunkban a búza és a napraforgó helyzetét néztük meg, most következzen a kukorica és a repce. A korai tavaszi felmelegedésnek köszönhetően a kukoricavetések a legtöbb helyen időben megtörténtek, viszont ezután rendkívül száraz periódus következett, amely a kukorica fejlődését is visszavetette. A helyzetet súlyosbította a huzamos ideig tartó, szokatlanul alacsony éjszakai hőmérséklet. Így sok helyen találkozhattunk vontatottan fejlődő, stresszes kukoricaállományokkal és heterogén gyomkelésekkel. Nagyon fontos ilyen esetekben a gyomirtó szer helyes megválasztása.

A Lumax a kukoricára nézve egy szelektív készítmény, így használata kisebb stresszel jár a már egyébként is terhelt állományokra. Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk a megfelelő időben, korán elvégezni a gyomirtást, érdemes olyan valódi posztemergens gyomirtó szert választanunk, amely gyors és látványos hatása mellett tartamhatással is rendelkezik. Ilyen készítmény a Calaris Pro.

_D4S4512

A sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen, hogy a technológiánkat a megváltozott időjárási körülményekhez igazítsuk. A Quilt Xcel számos élettani hatással rendelkezik, így a kukorica könnyebben képes megbirkózni a kedvezőtlen körülményekkel, így szárazabb években is jobb kondícióval és terméstöbblettel hálálja meg használatát. A Syngenta kukorica vetőmag kínálatának új generációját – hat szemes – SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Kreon, SY Senko – és egy siló hibrid, a SY Sincero képviseli 2016-tól.

Tavaly ősszel 231 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, ez némi növekedés a korábbi évekhez képet. Idén őszre viszont a piaci körülmények pozitív változásai, s a jó termésátlagok miatt jelentős, 20 százalékos növekedés várható e szegmensben. A növényállomány nagyon jó állapotban telelt, a késői fagy nem okozott szignifikáns terméskiesést. Az előrejelzések szerint a tavalyi átlagtermésnél lényegesen magasabb termés várható, elérheti a 2014-es átlagot is, amely meghaladta a 3 tonnát hektáronként.

_D4S4700

A Syngenta repce portfóliója immár 5 kiváló hibridből áll: a SY Saveo, az NK Aviator és a SY Cassidy mellett két új hibrid, az SY Florida és az SY Bluestar, amelyek a 2014-es NÉBIH posztregisztrációs vizsgálatokban éréscsoportjukban első helyezést értek el.

Fotó: Láng Péter

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel