Kihúzza a talajt szavazói alól az amerikai elnök?

Hivatalba lépésének első munkanapján Donald Trump elnöki rendelettel léptette ki az Egyesült Államokat a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP) abból a csendes-óceáni szabadkereskedelmi rendszerből, aminek tucatnyi ország lehet a haszonélvezője. Trump emellett arról beszél, hogy újra kell tárgyalni az USA, Kanada és Mexikó közti szabadkereskedelmi megállapodást, a NAFTA-szerződést.

A Forbes magazin ugyanakkor rámutat, hogy a legtöbb farmer és vidéki térség Trumpra szavazott Hillary Clintonnal szemben, most viszont csak remélhetik, hogy az elnök mégis elveti a részben a nemzetközi kereskedelemből élő amerikai mezőgazdaság számára káros kezdeményezést. Az Egyesült Államok mezőgazdasága a nemzetközi kereskedelem győztese: az ágazat hosszú ideje általában évi 15-20 milliárd dolláros kereskedelmi többlettel zárja az évet.

Zippy Duvall, az American Farm Bureau Federation elnöke úgy tájékoztatta a tekintélyes üzleti magazint, hogy „a kereskedelem létfontosságú az Egyesült Államok mezőgazdasági ágazatának megélhetéséhez, mivel ez ösztönzi a gazdálkodók, a mezőgazdasági termelők és vidéki közösségeik gazdasági növekedését.

A világ fogyasztóinak 95 százaléka él az Egyesült Államokon kívül, és az amerikai farmok jövedelmének több mint 20 százaléka az exportból származik. A mezőgazdaság megrendeléseitől függ ugyanakkor számtalan állás az élelmiszeriparban és mezőgazdasággal kapcsolatos ipari ágazatokban.”

Az Egyesült Államok szójabab termésének körülbelül negyedét adják el Kínának, másik negyede a világ többi részébe kerül. Mexikó, Japán és Dél-Korea nagy mennyiségű amerikai kukoricát vásárol, ugyanakkor Kína az USA gyapottermesztőinek első számú vevője – a második Vietnám –, és Kína a maga hatalmas piacával mellesleg a formálódó TPP (Trans Pacific Partners) tagja.