Kikötői farm lenne a jövő?

A francia Studio NAB létrehozott egy koncepciót, amely szerint a jövő városait ilyen úszó, többemeletes farmok láthatják el friss zöldséggel. Abból a prognózisból indultak ki, hogy 2050-re a világ lakosságának 80 százaléka él majd városokban.

A Superfarm projekt egy harmincnégy méter magas, hat emeletes épület, amely részben vertikális farm rendszerű, bár egyes részein nem csak zárt termelés folytatható, hanem mód nyílik a szabadban való ültetésre is. A működéshez az energiát a tető napelemei biztosítják, és odabent több technológia lenne a tervezők szerint, tehát a talaj nélküli termesztés mellett az aquaponikus emeleten halak tenyésznének, amelyek trágyája gazdagítaná a vizet, amit másutt a növénytermesztésben felhasználhatnak.

A Superfarm koncepció a magas tápértékű élelmiszerek termelésére összpontosít, bár egy kicsit meseszerű, hiszen a lelkes tervezők mindent egy helyen szeretnének megoldani a tengeri moszatok nagybani termesztésétől a méhkasokig, vagy a ginzeng telepekig. Sőt még belső szállító járműveket is álmodtak az épületbe.

A koncepció előnyei között sorolják fel, hogy a számítógép által vezérelt és ellenőrzött környezet csökkenti az egészségügyi kockázatokat, ugyanakkor a termelő és a fogyasztó egymás szomszédai lehetnek, így a szállítási útvonal, valamint a viszonteladói lánc gyakorlatilag nullára rövidül.