Kilőhető francia farkasok

A francia kormány engedélyezte több tucat farkas kilövését a hegyvidéki területeken, ahol folyamatosan támadták a juhnyájakat.

Több mint 8000 állat – többnyire juhok – megölésével vádolják a farkasokat az állattenyésztők, mégpedig elsősorban dél-keleti megyékben. A farkasok az 1930-as években kipusztultak Franciaországban, ám miután Európában védetté nyilvánították, az 1990-es években Olaszországból lassan visszaszivárogtak.

Az állattartók azt mondják, hogy az elektromos kerítések és félelmetes kutyák hatástalanok a ragadozókkal szemében, ezért határozottabb lépéseket követeltek. Ezért a kormány 2018 júliusáig – a 2016/2017-es szezonhoz hasonlóan – 40 farkas kilövését engedélyezte, ami az éves állománynövekedés mintegy tizedét jelenti – írta az AFP hírügynökség.

Az előző szezonban 32 farkast lőttek ki általában a szervezett vadászat során. A gazdálkodók csak azért lőhetnek szabadon farkasokat, hogy megakadályozzák a közelgő támadást, vagy megszakítsák a zsákmányolást. Ilyen módon nyolc ragadozót ejtettek el.

Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy Franciaországnak egyensúlyt kell teremtenie a farkasok az európai védett fajok védelme és az állatállomány védelme között. Eddig az egymást követő kormányok megpróbálták összeegyeztetni az állatvédők valamint a farmerek igényeit.

Fotó: Pixabay.com