Kína eltöröl egy fura importtilalmat

Kína megszünteti a Dániából, Franciaországból, Németországból és az Egyesült Királyságból származó szarvasmarha és a juh genetikai anyagra kirótt behozatali tilalmat, amit négy évvel rendeltek el a Schmallenberg vírusra hivatkozva.

Az importtilalmat 2012 májusában minden 2011 június elsejétől származó minden szarvasmarhaféle és a juh spermára valamint embrióra hirdette meg Kína az említett uniós tagországokkal szemben, a Schmallenberg vírus (SBV) állítólagos kockázatára hivatkozva. A vírus születési rendellenességeket és halvaszületést okozhat a szarvasmarha, juh, és a kecskeállományban. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szerint azonban a kockázat nem éri el azt a szintet, ami indokolttá tenné a kereskedelem korlátozását.

A korlátozás feloldását Han Csangfu kínai mezőgazdasági miniszter jelentette be, mégpedig akkor, amikor Phil Hogan, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa Kínába látogatott június elején.

Phil Hogan elmondta, hogy az Európai Bizottság és az EU tagállamok már jó ideje dolgoztak azon, hogy újból megnyíljon a kínai piac a szarvasmarha és juh genetikai anyag az exportja előtt, és kifejezte reményét, hogy a többi uniós tagországok is lehetőséget kapnak ezeknek a biztonságos termékeknek az exportjára.