Kína újra importál brit és francia marhahúst

Akár válaszként is tekinthető Donald Trump kereskedelmi háborújára, hogy Kína villámgyorsan feloldotta a brit és francia eredetű marhahús behozatali tilalmát.

Két évtizedes behozatali tilalmat függesztett fel Peking, amikor több éves vizsgálatok és tárgyalások után ismét engedélyezte a brit marhahús importját. A tilalmat a kilencvenes évek kergemarha-kór járványa miatt vezette be Kína. Most pedig lehetővé vált a hivatalos piacra jutási tárgyalások megkezdése, amely általában körülbelül három évig tart – jegyezte meg a BBC. A hírt két nappal azután jelentették be, hogy Kína aláírta a francia marhahúsra vonatkozó, több mint egy évtizeddel ezelőtt kiszabott behozatali tilalom feloldásáról szóló egyezményt.

A londoni a kormány szerint a lépés 250 millió fontos bevételt fog eredményezni a brit húságazatnak az elkövetkező öt évben, és

Philip Anthony Hammond kincstári kancellár kijelentette: „Ez nagyszerű hír a brit gazdáknak”

Az Egyesült Királyság mezőgazdasági szektora jelenleg évente több mint 560 millió font értékű élelmiszert és italt ad el a Kínában, amely az ilyen termékek nyolcadik legnagyobb exportpiaca London számára.

„A megállapodás segít majd felszabadítani az Egyesült Királyság mezőgazdaságának teljes potenciálját, és nagy lépést jelent az új kereskedelmi nemzetközi kapcsolatok kialakításában” – hangsúlyozta a Környezetvédelmi Minisztérium nyilatkozata.