Kínában 33 folyó vízszintje ért el rekordszintet

Kínában már 33 folyó vízszintje emelkedett a valaha mért legmagasabb szintre a jelenleg is tartó áradások miatt, adta hírül a Reuters. A veszély nem múlt el, a Kína középső részén átfutó heves esőzések észak felé haladnak.

Ye Jianchun, a vízkészletért felelős miniszterhelyettes elmondta: ezeken kívül összesen 433 folyó és tó vízállása haladta meg a figyelmeztetési szintet a júniusi árvizek időszaka óta.  A Poyang-tó vízszintje több mint 3 méterrel magasabb a megszokottnál.

Az átlagos csapadékmennyiség 1960 óta most a legmagasabb a világ legnépesebb országában. A katasztrófahelyzetben 141 ember halt meg, vagy eltűnt el. A károk mértéke meghaladja a 8 milliárd dollárt. 

Az árvízvédelmi hatóságok a Jangce-medencében már „vörös riasztásokat” jelentettek be, amelyek kiterjednek olyan nagyvárosokra, mint Xianning, Jiujiang és Nanchang. A folyópartok környékét a hadsereg homokzsákokkal igyekszik védeni. Több helyen az elárasztott utcákon felfújható csónakokkal igyekeztek segítséget nyújtani a bajbajutott embereknek.

Az előrejelzések egyelőre nem kecsegtetnek túl sok reménnyel: Kína központi és keleti részén továbbra is a komoly viharok várhatóak.