Kínai borászat Bulgáriában

Növekszik a kínai befektetők érdeklődése a bolgár mezőgazdaság iránt. A kínai vállalkozók többnyire a gabona, a kukorica és a szőlő termesztésére összpontosítanak Bulgáriában.

Például a fiatal üzletember Cseng Cson tulajdonában lévő cég 2000 hektár szőlővel rendelkezik az északnyugati országrészben. Öt évvel ezelőtt vásárolta meg a földet a szőlőültetvényekkel, anélkül, hogy bármiféle előzetes tapasztalata lett volna a szőlő- és a borágazatban.

„Ahogy ideérkeztünk, felmentünk a legmagasabb hegyre, körülnézve megláttuk a Dunát, és ekkor döntöttünk: itt a helyünk” – magyarázta Cseng Cson, aki az elmúlt év vége óta bolgár bort termelt, amelyet a kínai piacra exportál. Úgy tervezi, hogy két éven belül saját pincészete is lesz.

Mindenesetre a tavalyi év végén több mint 40 ezer palack saját bort exportált a vállalkozás, és még többre számítanak idén.

A szakértők szerint a kínai befektetőket az alacsony adók vonzzák Bulgáriában.

„A nehézipar hiánya azt is jelenti, hogy országunk ökológiailag tiszta, tehát nagyon jó minőségű termékeket tudunk előállítani” – hangzott el a Radio Bulgaria adásában.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90