Kínai darázs spanyol gesztenyésben

A dél-spanyol Genal-völgy mikroklímája révén híres a szelídgesztenyéseiről. Azonban egy Kínából származó invazív darázs fenyegeti a gesztenyetermés jövőjét, ezért a kormány fontolóra veszi, hogy egy másik szintén ázsiai rovarral fékezzék meg a darazsakat.

„Egy kis darázs miatt a szokásos termésünk legalább 30 százalékát elvesztettük” – magyarázza Julio Ruiz, akinek egész családja a gesztenyéből él. Bár a paratölgy is elterjedt errefelé, a legtöbb gazdálkodó megélhetése a gesztenyétől függ, amit Franciaországba exportálnak.

Az invazív darázs, a Dryoscomus kuriphillus katsumatsu óriási környezeti és gazdasági károkat okoz a völgyben.

Az elmúlt három évben, amióta a kártevő megjelent, számtalan fa pusztult el, ezért a károk korlátozása érdekében egyes gazdálkodók elégetik a fertőzött fákat az egészségesek védelme érdekében. Ám ez eddig nem bizonyult megfelelő védelemnek.

Malagában, az IFAPA-Churriana kutatólaboratóriumában megerősítették, hogy a darázsnak is megvan a maga – szintén kelet-ázsiai – rovar ellensége, amit sikerrel vetettek be Japánban, Olaszországban és Észak-Amerikában. A malagai kutatók azonban hezitálnak. Mint mondják, meg kell fontolni, szabad-e egy újabb egzotikus fajt megtelepíteni Ibériában, hiszen senki sem tudja, milyen hatással lehet az itteni őshonos fajokra.

Fotó: Pixabay.com