Kínai dohánytermesztők Afrikában

Kínai beruházók vették át a korábban a fehér tulajdonban lévő zimbabwei gazdaságok egy részét, és millió fontos nagyságrendű összeget fordítottak a dohánytermesztés felfuttatására.

 Ezek olyan gazdaságok, amelyeket finoman szólva rosszul irányítottak az elmúlt közel két évtizedben, azt követően, hogy Robert Mugabe tömegesen kobozta el a fehér tulajdonban lévő földterület. Most viszont azt remélik, ismét felfuttatható a mezőgazdaság. Hararétól északra, az ország egyik legjobb dohánytermelő területén öt gazdaság vonzott kínai befektetőket, abban a biztos tudatban, hogy a Mugabe a kínai kapcsolatok megerősítésére vonatkozó politikája Kína bizonyos fokú védelmet jelent, ezért hatalmas összegeket költött gépekre és nemzetközi szakértőkre.

Szakértők úgy vélik, hogy az öt kínai kézben lévő gazdaság, a korlátozott tapasztalatok ellenére mintegy 1500 hektáron termeszthet dohányt. Ennek azonban nagy ára volt: az öntözési rendszerre, valamint az Egyesült Államokban készült szükséges berendezésekre több mint 10 millió dollárt fordítottak a beruházók. Mára Kína lett a legnagyobb befektető Zimbabwéban, amelynek gazdasága még mindig nem heverte ki a földek elkobzását és az azt követő hiperinflációt. Lapjelentések szerint a munkanélküliség mintegy 90 százalékos, és a pénz hiányában a rendszer nem tudja fizetni a tanárokat valamint a köztisztviselőket. Miközben a „földreform” után 60 ezer, gyengébb minőségű dohányt termesztő kisgazdaságot fekete gazdák vezetnek, a Mugabéhoz közelállóknak juttatott nagyobb farmok kifejezetten rossz eredménnyel dolgoznak.