Kínának kiemelten fontos az élelmiszerellátás

A koronavírus miatt karanténnal lezárt övezetekben, különösen Hupei térségében a korábbiaknál jóval nehézkesebbé vált tavaszi mezőgazdasági munka is. A kínai kormány kiemelt célja, hogy segítse a termelőket az inputanyag ellátásban és munkavégzésben.

Az Agrarheute szakportál cikke szerint a korlátozások és a vírus visszaszorítását célzó intézkedések komoly terhet jelentettek a mezőgazdasági gazdálkodók számára is, a kínai kormány ezért munkacsoportot alakított annak érdekében, hogy a világ legnépesebb országában a gabona- és rizstermesztés zavartalan maradjon.

„Kiemelt célunk, hogy az ellátás és a vetés akadálytalan legyen. Országunk gabonaterületének több mint felét tavasszal ültetik, a minisztérium ezért fokozott erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kiegészítő ellátást nyújtson azon mezőgazdasági termelők számára, akiknél esetleg hiányoznak a munkához szükséges feltételek”, mondta egy sajtótájékoztatón Pan Wenbo, a mezőgazdasági tárca növénygazdálkodási vezetője.

A hírek szerint a problémák ellenére a vetés előrehaladása az egész államban megfelelő ütemű, bíznak abban, hogy Kína továbbra is elérheti idei gabona- és rizstermelési céljait. A termelők ösztönzése érdekében az állami raktárak ebben az évben többet fizetnek a rizsért.

Hupei tartomány 2019-ben Kína teljes rizstermésének körülbelül 9 % -át termesztette. Tavaly egyébként az országban összesen 29,7 millió hektáron termesztettek rizst, a termés nagysága 146,7 millió tonna volt. Ez 2 millió tonnával kisebb, mint az előző két évben volt. Ugyanakkor az állami tartalékok nagysága becslések szerint jelenleg 118 millió tonnát tesznek ki.