Kinyitották az „ítéletnapi” vetőmag trezort

Szíriai kutatók negyvenötezer csomag vetőmagot kértek a norvégiai Svalbard globális vetőmag széfből, hogy ezek segítségével hozzanak létre új, az aszálynak jobban ellenálló gabonafajtákat. A vetőmag tároló célja, hogy egy világkatasztrófa esetén is megőrizze az emberiség számára a legfontosabb alapvető élelmiszerek magjait, most azonban a szíriai élelmiszer krízis csillapítására használják.

A vetőmag csomagok egy sziklába vájt, a külvilágtól hermetikusan elzárt tároló helyről érkeznek a Spitzbergákról Szíriába. A 2008-ban elindított Svalbard globális vetőmag trezorban több mint százezer vetőmag variánst őriznek a norvég állam felügyelete mellett. A sziklába épített vetőmag széfben az állandó mínusz 18 fokos hőmérséklet gondoskodik arról, hogy a magvak termékenyek maradjanak, az Északi-sark közelsége pedig lehetővé teszi, hogy a készlet évekig használható legyen akkor is, ha valamilyen természeti katasztrófa miatt megszűnik a hűtőrendszer áramellátása.

Az aszályos területek mezőgazdasági kutatásait koordináló szervezet, az ICARDA most erre a széfre támaszkodik, hogy a vetőmag fajták segítségével új, ellenállóbb gabonaféléket keresztezzen Szíria számára. Három éve az ICARDA még a szíriai Aleppóban raktározta saját vetőmagkészletét, de a háborús állapotok miatt a kutatóknak a libanoni Bejrútba kellett áthelyezniük a gyűjteményt, gondoskodva arról, hogy minden fajta vetőmagjaiból küldjenek példányokat az észak-európai, biztonságos telephelyre is.

A Svalbardba küldött vetőmagok egy része utazik most vissza Szíriába, ahol az ENSZ jelentése szerint mintegy 6,8 millió ember súlyos élelmiszerhiánnyal küzd. Az ICARDA reményei szerint az aszály- és hidegtűrő, nagy hozamú fajták keresztezése segíthet az élelmiszerválságon. A szervezet ígéretet tett arra, hogy a következő szezonban pótolja a norvégiai vetőmag bankból most elhozott készleteket.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel