Kipusztulhat a legnépszerűbb banánfajta

Hat évtizeddel azután, hogy egy gombafajta csaknem az összes latin-amerikai banán ültetvényt kipusztította, ismét fusaria gomba fenyegeti a gyümölcsöt, ám ezúttal nem tudni, milyen fajtával pótolhatják a kipusztulásra ítélt fajt.

A Fusarium fertőzés már elérte Ázsiát és Afrikát, mostanra pedig a legjelentősebb ausztrál ültetvényeken is megjelent. A gombafajta a kilencvenes évek óta jelen van a banán ültetvényeken, és egyelőre nem érte el a világ legnagyobb banán exportőrének számító Ecuadort, de mostani terjedése a Fresh Del Monte Produce Inc. megfogalmazása szerint „óriási rémálom”.

Nem ez lenne az első katasztrófa a banántermelés történetében: a hatvanas években szintén egy gombafertőzés miatt teljesen eltűnt az akkor világszerte ismert Gros Michel fajta, amelyet a Cavendish-sel helyettesíttek, ezt viszont most nem tudnák mivel pótolni, ha a fertőzés áldozatául esne – mondta a Bloombergnek Gert Kema, a hollandiai Wageningen Egyetem banán betegségekre szakosodott professzora.

A problémát első alkalommal is a globalizált banántermelés fajta-függése okozta: bár mintegy ezer banánfajta létezik, közülük csak néhány ehető, illetve csak pár fajta bírja ki a termőhelytől az asztalig tartó hosszú utat. A banán monokultúra jellege fellendítette az exportot és növelte az ipar haszonkulcsát, ugyanakkor a betegségre való fogékonyságot és az ebből eredő kockázatot is megemelte. A Gros Michel az úgy nevezett Panama-betegség évtizedes terjedése nyomán teljesen kipusztult. Most ugyanennek a fertőzésnek egy válfaja fenyegeti a Gros Michelt a hatvanas években kiváltó Cavendish-t. A Fusarium az emberek ruházatával, kocsikerékkel, fertőzött eszközökkel és vízfolyásokkal is terjed. És mint hogy a boltokban kapható banán készlet nagy része klón, ha a fertőzés egy növényt érint, akkor mindent érinti – véli az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO.

A latin-amerikai ültetvényesek várhatóan szeptemberi ülésükön vitatják meg a regionális védekezés lehetőségeit.