Királyi vadászok tiporták a csicseriborsó földeket

Elkeseredett csicseriborsó farmerek csaptak össze a rendőrséggel pakisztáni Bhakkar térségében, mert állítólag a katari királyi család tagjai kárt tettek a termésben.

A katari királyi család – az arab hagyományoknak megfelelően – ugyanis lelkesedik a solymászatért, és szívesen vadásznak galléros túzokra Pakisztánban. A Dawn című lap szerint az egyre ritkább galléros túzok vadászidénye november elsejétől január végéig tart, és a nyolc vendég arra kapott engedélyt, hogy tíz nap alatt fejenként 100 madarat zsákmányoljon.

Csakhogy ott vannak a csicseriborsó ültetvények, és a tiltakozók a lapnak elmondták, a környéken a csicseriborsó az egyetlen haszonnövény, ami a homokos talajon is megél. Ezért a vadászok tábora felé meneteltek, de a rendőrség megállította őket. A földművesek szerint az arab méltóságok már több mint egy évtizede járnak vissza, hogy a ritka madárra vadásszanak.

„Az Egyesült Arab Emírségekből érkező vadászok a földeken okozott kisebb károkat azonnal megtérítik, míg a katariak csak néhány farmernek fizetnek egy névleges összeget” – idézi a Dawn a tiltakozókat, akik szerint a katari vadászok tavaly, egy hasonló tiltakozás után bejelentették, hogy kórházat és iskolát építenek, de azóta sem történt semmi.

A komoly gondokkal küszködő Pakisztánnak azonban szüksége van a vadászengedélyekből befolyó jövedelemre, ugyanakkor a kerületi rendőrfőnök úgy tudja, hogy az arab vadászok különféle fejlesztéseket terveznek a környéken.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel