Kiszáradóban Kína víztornya

Kiszáradtak a legelők az átlagosan 4 ezer méter magasban húzódó Tibeti fennsíkon, amit Kína víztornyának is neveznek.

A kínai Csinghaj tartományhoz tartozó keleti területet júliusban és augusztusban elkerülte a csapadék, ezért az ott legelő jakok 20-30 kilogrammal könnyebbek a szokásosnál, és kétséges, hogy miként vészelik át a zord tibeti telet a legyengült állatok. Mindez komoly gond a hagyományosan az állattartásból élő helyieknek, hiszen a jakhús kilója 12 dollár körül van és kétségesé teszi 55 ezer pásztorcsalád megélhetését a jövőben. A csinghaji meteorológiai központ mérései szerint ugyanis a fennsík átlagos hőmérséklete 2 fokkal nőtt 1961 óta és a folyamat korántsem állt meg.

A szárazság ugyanakkor jóval nagyobb területet is fenyeget, hiszen onnan erednek az olyan folyó-óriások, mint a Mekong, a Jangce és a Sárga-folyó, a Huang-ho. A felmelegedés valamint a monszun gyengülése miatt azonban a folyók forrásvidékén egyre magasabbra húzódnak a gleccserek és a természetes vízgyűjtő medencékben is egyre kevesebb a víz a hóolvadás után.

A Tibeti-fennsík területe 2,4 millió négyzetkilométer. Határai délen és nyugaton a Himalája, északnyugaton a Karakorum csúcsai, északon a Kunlun-hegység és az Altin-Tag, északkeleten a kínai régió, Csinghaj tartomány.

Fotó: Dennis Jarvis / Wikimedia