Kiszáradtak a brit szigetek  

Az ezredforduló óta volt egy-két olyan nyár, amikor nem volt felhő az égen, a keményre szikkadt földben pedig szikrát hányt a kapa. Ezúttal (eddig) viszonylag megúsztuk a nagy aszályt, viszont a brit szigetek és Kanada keleti fele lassan sivataggá változik.

Írország és Wales és Észak-Anglia különösen esős vidék. Mármint a földrajzkönyvek, valamint az elmúlt ezer év tapasztalatai szerint. Ezúttal azonban a hőhullám és az aszály kézen fogva járt a múlt hónapban. Wales-ben például 33, a kanadai Montrealban pedig 34 fokot is mértek, ami nekik olyan, mint számunkra a szaharai ötven fok lenne.

A brit sajt szerint 400 éve nem volt ilyen forró és száraz a nyár, ezért Anglia és Írország több megyéjében öntözési tilalmat rendeltek el.

A brit farmerszövetség elnöke, John Davies a BBC-nek elmondta, hogy az eső hiánya miatt megállt a fű növekedése, a vetések pedig valósággal kiégtek. Hozzátette, vannak gazdálkodók, akik már a télre szánt takarmánnyal etetik a jószágállományt, ami a későbbiekben komoly hiányt okozhat. Wales legnyugatibb megyéjében, Pembrokeshire-ben úgy kiszáradtak a legelők, hogy a biotehenészetet vezető Aled Rees, azt tapasztalta, hogy tehenei alig adnak tejet. Átlagosan három litert fejnek naponta.