Kiváló minőségű szőlő termett tavaly

A XVII. Országos Syngenta Borverseny idén is jó alkalmat teremtett, hogy áttekintsük az szőlő ágazat eredményeit és lehetőségeit.  

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Az idei évben sem lesz ez másként. A késői fagy hatásait megbecsülni most még nagyon nehéz, de szinte bizonyos, hogy idén is fokozottan kell figyelni majd a kártevők és a kórokozók elleni határozott fellépésre.

A Zalai, a Badacsonyi, a Móri, a Balatonboglári és a Soproni borvidék után 2017-ben a Neszmélyi, az Etyek-Budai és a Pécsi borvidéken is azonosította a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget a Nébih. A rendkívül súlyos betegség és hordozójának, az amerikai szőlőkabócának terjedése hazánkban is rohamosan zajlik, most már az ország szinte valamennyi területen tapasztalják megjelenését.

A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama akár 50 százalékkal is csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet.

A szőlő aranyszínű sárgasága elleni védekezésben nagy jelentősége van a rovarölő szeres kezeléseknek, amelyek célzottan a tünetet okozó fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen irányulnak. Az Actara SC (240 g/l tiametoxam) hatóanyaga kiváló hatékonysággal rendelkezik a kártevő ellen.  A másik készítményünk a Luzindo (200 g/kg tiametoxam + 200 g/kg klorantranilprol), amely egy széles hatásspektrumú rovarölő szer rágó és szívó kártevők ellen.

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta: a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. A tavalyi évben közel 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó.

Fotók: Láng Péter

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel