Klímatűrő almát mutattak be

A T&G Global új nemesítésű almafajtáját változatos körülmények között, forró és száraz éghajlati viszonyokon is tesztelték a kutatók.

Az új almafajta a Hot Climate program révén kelt életre. Ennek célja a globális az almatermelés fenntarthatóságának biztosítása változó éghajlati viszonyok között.

Peter Landon-Lane, a T&G Global innovációs és műszaki igazgatója szerint az egyre melegedő klímával új fajtákat kell fejleszteni és forgalomba hozni annak érdekében, hogy a fogyasztók továbbra is ízes, ropogós almát fogyaszthassanak.

„Bár a világ éghajlata változik, ettől még a fogyasztók továbbra is egészséges és biztonságos élelmiszereket szeretnének vásárolni. Az első forgalomba hozható fajtánk a vörös héjú, ropogós, lédús „HOT84A1” nevet viseli, amelyet sikeresen teszteltünk Spanyolországban, ahol a hőmérséklet olyakor a 40 °C fokot is meghaladta. Ez az alma bizonyította, hogy ellenáll a napégésnek, ugyanakkor kiváló étkezési tulajdonságokkal rendelkezik”, ismertette a szakember.

 Az innovatív új fajták nemesítése lehetőséget biztosít a népszerű gyümölcs termesztésére olyan régiókban is, amelyek korábban elképzelhetetlen volt, így például a csapadékhiányos Dél-Afrikában. Az új fajtából az első jelentősebb tételt az Ibériai-félszigeten ültetik el.

Fotóillusztráció: Jill Wellington képe a Pixabay -en.


Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub