Klímaváltozás – jön a holland minőségi bor

Az edami és gouda sajtokról híres Hollandia a klímaváltozás révén a borászatban is nemzetközi elismertségre törekszik.

A Maas-folyó köves partja mentén előállított borral Hollandia csatlakozni kíván az olyan védett európai nevekhez, mint a Champagne-i pezsgő, a Pármai sonka és Stilton sajt. A Guardian jelentése szerint a hat hektáros szőlővel rendelkező, és évi 45 ezer palackot termelő Wihngoed Thorn borászat lehet az első Hollandiában, amely a palackjaira teheti a védett eredetmegjelölés (Protected Designation of Origin – PDO) pecsétet.

A PDO státusz az EU szerint „az adott földrajzi területen, az elismert know-how felhasználásával előállított, feldolgozott és előkészített” élelmiszerekre és italokra vonatkozik. A Maas-völgyi Limburg régió borai szeretnének csatlakozni ahhoz a 15 terméket felölelő PDO listához, amelyen az edami és a gouda sajtok mellett, a Brabante spárga és az Opperdoezer burgonya szerepel.

A Wijngoed Thorn mellett tíz belga borászat is megkaphatja a megkülönböztető pecsétet, 150 évvel az után, hogy Napóleon – merő protekcionizmusból – kivágatta a vallonok (a mai Belgium területén lévő) szőlői, arra késztetve őket, hogy maradjanak a sörnél.

Most viszont a klímaváltozás is a belga-holland határ menti borászatoknak kedvez: az áprilistól októberig tartó hónapokban az átlaghőmérséklet két fokkal emelkedett az elmúlt 30 évben. Emellett a folyóvölgyet nyugat felől egy fennsík védi a nagy esőktől, így ez a környék legszárazabb régiója.