Komoly befektetésre lesz szükség a fenntartható óceángazdasághoz

A fenntartható globális óceángazdaság finanszírozásához „Párizsi Megállapodás típusú” erőfeszítésekre lehet szükség, derül ki a British Columbia Egyetem által vezetett nemzetközi kutatócsoport jelentéséből.

Aglobális óceángazdaságmagába foglalja az összes óceáni iparágat, például a tenger gyümölcseinek előállítását, a hajózást, a megújuló energiát, valamint az olyan ökoszisztéma-termékeket és szolgáltatásokat, mint például az éghajlat-szabályozást és a partvédelmet.

“Az óceángazdaság nagyságát 2010-ben 1,5 billió dollár körülire, a COVID-19 járvány előtti előrejelzések szerint 2030-ra 3 billió dollárra becsülték “, mondta Dr. Rashid Sumaila vezető szerző, az UBC professzora.  “A fenntartható óceáni gazdasághoz egészséges és ellenálló tengeri ökoszisztémákra van szükség, amelyeket az antropogén és éghajlati nyomás súlyosan fenyeget.”

A kutatók szerint számos lehetőség kínálkozik a kormányok, a pénzügyi intézmények és más szereplők számára pénzügyi nyereség szerzésére az ilyen típusú fenntartható gazdaságban, de számos akadályt is le kell küzdeni.

Nehézkes a fenntartható óceánfinanszírozás; alacsony az állami és magánberuházások száma az óceángazdaságba a magas minőségű, befektethető projektek hiánya miatt.

Viszont az óceáni beruházásoknak magasabb a relatív kockázati profilja. Jelenleg így hiány van a fenntartható óceángazdaság finanszírozásában.  “Van lehetőség arra, hogy pénzt gyűjtsenek az óceán felhasználásából, és ennek egy részét fel lehet használni a gazdálkodás javítására” – mondta Dr. Sumaila. A fenntartható óceángazdasági célok finanszírozását globálisan 300 milliárd dollárra becsülték, ez kevesebb, mint a globális GDP egy százaléka.

Forrás: University of British Columbia

Image by Free-Photos from Pixabay