Komoly felesleg van avokádóból Új-Zélandon

Jelentősen csökkent a kereslet az új-zélandi avokádóból az elmúlt időszakban a koronavírus járvány miatt. Az exportlehetőségek szűkülése mellett az éttermek, kávézók bezárása is érzékenyen érintette a szigetország termelőit, akik évente mintegy 190 millió avokádót termesztenek. 

Az első avokádómagot az 1900-as évek elején hozták Új-Zélandra az őshonos Dél-Amerikából. A szigetország vulkáni talaja, bő csapadékhozama és enyhe éghajlata kedvez a növény termesztésének.

Az avokádó napjainkban az alma és kiwi exportjáról leginkább ismert Új-Zéland számára egyre fontosabb termék, amelynek fő piaca Ausztrália, ahová az export csaknem 80 százalékát viszik. A szomszédos országban igen fontos része a gasztrokultúrának a tápláló, vitamindús avokádó.

Új-Zélandon az iparág mintegy 1350 termelőből áll, akik együttesen több mint 4000 hektáron termesztik a gyümölcsöt, évente mintegy 190 millió darabot.

A koronavírus járvány miatt most jelentős felesleg van avokádóból Új-Zélandon a lecsökkent export és a helyi gasztronómiai szegmens leállása miatt.

Az előrejelzések szerint komoly árengedmények ösztönözhetik a fogyasztókat arra, hogy többet vásároljanak az egészséges gyümölcsből. Ezt a szegmens főszereplői is támogatják, hiszen a járvány miatt a lakosok egy részének csökkent a jövedelme.


Image by 272447 from Pixabay

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub