Komoly károkat szenvedett el a szerb málnaágazat

Nagy veszteségeket okozott az elmúlt hetek csapadékos időjárása a szerb málnaültetvényeken. A hatalmas esőzősek miatt áradó folyók jelentős területeken árasztották el a gazdaságokat és a településeket.

A szélsőséges időjárás az elmúlt időszakban komoly nehézségeket okozott déli szomszédunknál. Emiatt a mezőgazdaság a szokásosnál jóval kiszolgáltatottabb az időjárás kihívásai előtt.

Az elmúlt időszakban hatalmas esőzések sújtották a 7 millió lakosú Szerbiát. A Moravica és a Zapadna Morava folyók áradása több mint ezer hektár málnaültetvényt pusztított el Nyugat-Szerbiában.

„Nagy károk vannak sajnos. Az áradás miatt 2-3 ezer hektárnyi burgonya és kukoricaültetvény is víz alá került, a házak kertjeiről nem is beszélve”, ismertette a Málna- és Szedertermelők Szövetségének elnöke, Dobrivoje Radovic. „Egyes helyeken a felhalmozódott iszapréteg vastagsága elérte a fél métert, ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken takarmányozási célra sem fogják tudni használni az itt termelt lucernát és egyéb növényeket.”

A málna exportja Szerbiának évente mintegy 230 millió euró bevételt jelent. Átlagosan két évbe telik, mire a málna teljesen termővé válik, így az elpusztult ültetvények helyén még jövőre sem szedhetik le a gazdák a termést. A szerb kormány 1,7 millió euróval támogatja a károk elszenvedőit.

Luisella Planeta Leoni képe a Pixabay -en.