Komoly tényező lett a beltéri gazdálkodás az agrárpiacon

A beltéri gazdálkodási technológiák piaca 2026-ra eléri a 24,8 milliárd dolláros értéket, derült ki a MarketsandMarkets új piackutatási jelentéséből. A felmérés szerint az aeropónia lehet a beltéri gazdálkodás jövője.

A beltéri technológiák piacát 2020-ban 14,5 milliárd dollárra becsülték, és az előrejelzések szerint folyamatosan emelkedik az értéke.

A MarketsandMarkets előrejelzése szerint a hagyományos mezőgazdasági megoldásokhoz képest magasabb hozam, ellenőrzött környezeti gazdálkodás, a korlátozott földi erőforrások jobb kihasználása kulcsfontosságú tényezők a beltéri mezőgazdasági technológiák piacának növekedésében.

Az USDA adatai szerint 2016-ban az üvegházhatású hidropóniában termesztett paradicsom átlagos hozama négyzetméterenként 4,8 kilogramm volt egy négyzetméteren, míg a hagyományosan termesztett paradicsomé 0,8 kilogramm négyzetméterenként.

A beltéri gazdaságok növelhetik a teljes terméshozamot további rétegek egymásra építésével és a termőterület növelésével, állítják a kutatók.

A vertikális mezőgazdaság századrészére csökkenti a földhasználat szükségességét, áll a jelentésben.

A vízfelhasználás szintje is jóval kisebb a hagyományos gazdálkodáshoz képest. A beltéri gazdaságok újra felhasználják a vizet: átlagosan 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség ugyanazon növények termesztéséhez, mint a szabadtéri gazdálkodásban.

A beltéri gazdálkodás kezdeti költsége ugyanakkor magasabb a hagyományos gazdálkodáshoz szükséges beruházásokhoz képest. A gazdálkodóknak nagy kezdeti beruházást kell végrehajtaniuk a beltéri gazdálkodáshoz használt eszközökért és berendezésekért. Ezen kívül magasabb energiaköltségekkel kell számolni mind a vertikális gazdaságok, mind az üvegházak esetében.

Ez a beltéri mezőgazdasági technológiák piacának egyik fő korlátja – állítják a kutatók.

A beltéri mezőgazdasági technológiák piacának leggyorsabb növekvő területe az aeropónia. A MarketsandMarkets szerint ez a beltéri mezőgazdasági technológiák jövőjének számít. A technológia megkönnyíti a növények gyorsabb növekedését, lehetővé téve több növény termesztését a normál körülményeknél rövidebb idő alatt.

Forrás: Futurefarming.com