Komoly tervek a digitalizációval Franciaországban

Franciaország fel kívánja gyorsítani az agrár- és élelmiszerágazat digitalizációra való átállását. A szakértők szerint az ország mezőgazdasága az úgynevezett „harmadik forradalom” előtt áll: a gépesítés és a vegyi anyagok megjelenése után ma már a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság a központi kérdés.

Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter nemrégiben bemutatta azt a pénzügyi tervet, amelyet az agrár-élelmiszeripari szektor megújítására hoztak létre. A kormány erre a célra 2,8 milliárd eurót – 1000 milliárd forintot – biztosítana a következő években a FRANCE 2030 terv részeként.

Az első, összesen 877,5 millió eurós forrásra 2022 márciusáig pályázhatnak a gazdák. Ebből 428 millió eurót a mezőgazdasági fenntarthatóságát és versenyképességét szolgáló innovatív megoldások kidolgozására fordíthatnak, 449,5 millió eurót pedig a fenntarthatóbb és egészségesebb táplálkozást szolgáló megoldások kidolgozására és alkalmazására szánnak.

Az ország digitalizációban eddig elért eredményei is jól mutatják a kijelölt utat. A beruházási alap támogatásával nagy hatású digitalizálási és robotizációs projektek indultak, és sikeres induló vállalkozások születtek.

Ilyen például Oscar, egy autonóm robot fejlesztése burgonya öntözésére. A robotot három észak-franciaországi mérnök és gazdálkodó tervezte. Hasonlóan jó kezdeményezés az AgroPariTech Egyetem két mérnökének ötlete, amely a sörfőzdékből visszamaradt élesztő összegyűjtésével lehetővé teszi az újrahasznosítását.

A tájékoztatón elhangzott: a francia mezőgazdaság elöregedőben van, nehéz munkaerőt vonzani, erre a robotizációnak és a digitalizációnak kell választ adnia. Ugyanakkor Franciaországnak vissza kell szereznie és meg kell erősítenie a korábbi vezető mezőgazdasági exportpozícióját.