Komoly változások a portugál mezőgazdaságban

Az elmúlt év végén végzett mezőgazdasági népszámlálás eredményei azt mutatják, hogy a szerkezetét tekintve a mezőgazdasági üzemek száma Portugáliában csökkent, ellenben a hasznosított terület nőtt. A mezőgazdaságot korszerűsítették és rengeteg beruházást hajtottak végre az elmúlt évtizedben.

Portugália 290 ezer gazdaságot számlált a legutóbbi országos gazdaságszámláláskor, amely 4,9 % -os csökkenést (15500) jelent az előző évtized adataihoz képest. Másrészt a felhasznált mezőgazdasági terület nagysága 8,1% -kal nőtt, és jelenleg 3,9 millió hektárt fed le.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai a mezőgazdasági földterületek használatának változását is mutatják: 11,6% -kal kevesebb a szántó, + 24,6%-kal nagyobb az állandó növények területe és 14,9 %-kal nőtt a legelő nagysága.

Ez a nemzeti mezőgazdaság alapvető változásának tűnik: jelentős beruházásokat hajtottak végre a termelők az olajfaligetek és gyümölcsösök telepítésében vagy korszerűsítésében, különös tekintettel a szubtrópusi gyümölcsösökre és a mandulaligetekre.

Az állattenyésztési ágazatban a szerkezetátalakítás még erőteljesebb volt: a kistermelők eltűntek és a gazdaságonként átlagosan nőtt az állatállomány nagysága.

Tíz év alatt a hasznosított mezőgazdasági területet működtető gazdaságok száma megduplázódott. A családi gazdálkodásban az népesség öregedése folytatódik, az átlagéletkor 64 évre emelkedett.

Forrás: Vida Rural