Komolyan csökken a francia bortermés

Idén a tavalyinál várhatóan 12 százalékkal kevesebb bornak örülhetnek a franciák. A mezőgazdasági minisztérium becslése szerint csupán 43,4 millió hektoliterre számíthatnak, szemben a tavalyi 49,4 millió hektoliterrel. A prognosztizált mennyiség mintegy négy százalékkal lenne az elmúlt öt év átlagmennyisége alatt.

Franciaország nagy részét tavasszal fagy sújtotta, ami elpusztította a fiatal szőlőfürtöket, vagy megállította a növekedést, különösen a nyugati borvidékeken.

Ezután következtek a 40 fok fölötti hőhullámok, sőt, Dél-Franciaországban a bozóttüzek néhány szőlőt is megsemmisítettek. Az európai és az amerikai kutatók később megállapították, hogy világszerte a július volt az eddig mért legforróbb hónap.

A mezőgazdasági minisztérium szerint az augusztus elején lehullott esők némiképp korlátozták bizonyos területeken a veszteségeket, bár a jégeső számos szőlőültetvényen komoly károkat okozott a Beaujolais régióban, amely híres fiatal „nouveau” borairól, amelyek minden év novemberében kerülnek világszerte a polcokra.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub