Komolyan segíthet az erdősítés az éghajlat-változáson

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói az erdőtelepítés éghajlat-változásra gyakorolt hatását vizsgálták Délkelet-Ázsiában, kiértékelve a biofizikai, pénzügyi, földhasználati és működési hatásokat is.

Egymilliárd fa ültetésére indított kezdeményezést a Davosban a Világgazdasági Fórum a biológiai sokféleség helyreállítása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

A faültetést és az erdőfelújítást gyakran költséghatékony, természetes megoldásként emlegetik az éghajlatváltozás kezelésére, mert a fák és más növények képesek a fotoszintézisük során a légköri szén-dioxidot (CO2) biomasszává alakítani, ami természetes módja a szén megkötésének.

A kutatócsoportot vezető Koh Lian Pin professzor és csapata szerint Délkelet-Ázsiában 121 millió hektár földterület lenne alkalmas telepítésre és erdőfelújításra. Tanulmányukban kifejtik: meglévő erdők közelében optimális lenne új erdők létrehozása. Csakhogy sok területen már gazdálkodnak.

Koh professzor kifejtette: ” az erdőfelújítás ilyen akadályai nem áthidalhatatlanok. Például a kistermelőket is bevonhatnánk az erdőfelújítási programba. Az éghajlatváltozás mérséklésének lehetősége így a megélhetésüket sem veszélyeztetné. “

Az erdőfelújítás fontos, természetes megoldás, nemcsak az éghajlat enyhítése, hanem az általa nyújtott többféle együttes előny szempontjából is, ideértve a biológiai sokféleség megőrzését, a tiszta levegőt.

rottonara képe a Pixabay -en.