Komposztálás – egyszerű eszközökkel a talaj egészségének megőrzéséért

Fotó: Wikipedia – “Compost-dirt” by normanack

Becslések szerint a világ élelmiszertermelésének 28%-a kerül a szemétbe, mely 250 km³ víz és 3,3 gigatonna szén-dioxid pazarlásával jár. Mindeközben a talaj degradációja is veszélyes méreteket ölt világszerte. Itt az ideje visszajuttatni a talajba az értékes erőforrásokat!

Korábban írtam a szemétbe kerülő élelmiszer problémájáról, a biológiailag lebomló szemét újrahasznosításának talán leghatékonyabb és legegyszerűbb módja a komposztálás. Értékes tápanyagokat juttathatunk vissza a talajba, miközben a háztartások és mezőgazdaság által termelt szemét nagy részétől megszabadulunk.

A komposztálás során maradékok, állati hulladékok és a szemétbe kerülő élelmiszer mikroorganizmusok segítségével kontrollált körülmények között dolgozhatóak fel, hasonlóan a természetes rothadáshoz. A komposzt számos fontos organikus anyagot tartalmaz, mely a talaj általános egészségét, ellenálló képességét növeli. A talaj termelékenységét segíti elő, olyan tápanyagokat juttatva vissza a földbe, mint a nitrogén. A következő pozitív eredmények érhetőek el komposzt használatával:

  1. Fizikai tulajdonságok javulása: csökken az erózió kockázata, jobban kontrollálható a talaj hőmérséklete, javul a talaj nedvességtartása és csökken a talajban tárolt víz párolgása.
  2. Kémiai tulajdonságok javulása: növelhető a makro- és mikro-tápanyagtartalom, javul az ioncserélő kapacitás.
  3. Biológiai aktivitás fellendülése: a talajba jutnak olyan fontos organizmusok (baktériumok és gombák), melyek a nem oldódó anyagokat tápanyaggá alakítják a növények számára és lebontanak káros anyagokat; emellett biztosítható a mikro- és makrofauna (giliszták) és biodiverzitás is.

Összességében nagyobb terméshozam, csökkentett vízfelhasználás érhető el, miközben a talajeróziót is megállíthatjuk.