Komposztálható kukorica-cipő

Továbbra is divatosak a sneaker sportcipők. Laza sportöltönyhöz is viselik az óceánon túl, persze nem estélyeken, hanem egy-egy könnyed garden party alkalmával. A sneaker tehát jó üzlet, ugyanakkor a cipőgyártók igyekeznek újabb és újabb alapanyagokat találni.

A kukorica értékes táplálékforrás és bioüzemanyag egyaránt. Most azonban a Reebok valami másra, cipőtalp-alapanyagként is használja. A cég kezdeményezésének legfontosabb célkitűzése, hogy cipő teljes egészében megújuló anyagokból készüljön kőolaj melléktermékek helyett, és ha elhasználódott, lebomoljon.

Ezért a Reebok megállapodott a Tate & Lyle Bio Products céggel, amely Susterra néven gyárt propándiol gumit. Az alapanyag kukoricából származik, tehát kőolaj-mentes, nem-toxikus, biológiailag lebontható. Ebből lesz a cipő talpa, míg a felsőrész pamutból készül.

„Végső soron az a célunk, hogy létre hozzuk a bioalapú lábbelik széles választékát, amelyeket komposztálni lehet használat után” – mondja Bill McInnis, a Reebok Future csapat vezetője. A Popular Science jelentése szerint az első pamut + kukorica sneaker cipők még idén piacra kerülnek.