Köztesnövényekkel a vizes talaj ellen

A tavaszi tartós esőzések komoly gondot okoznak az amerikai szója- és kukoricatermelőknek, ugyanakkor a farmerek a talajtakaró köztesnövények vetésével nem csak az érintett szántók hasznosítását biztosíthatják, de hosszabb távon is gondoskodhatnak a talaj termőképességéről.

A jelentős mennyiségű tavaszi csapadék miatt sok gazda döntött úgy, hogy egyes szántókon idén nem veti el a szokásos kukoricát és szóját. A sok eső lemossa a talaj értékes felső rétegét, a parlagon hagyott föld pedig nem csak hogy nem termel hasznot, de termőképessége jelentősen romlik. A Farmers Advance portál szakértője, Barry Fisher a talajtakarásra alkalmas köztesnövények vetését javasolja a helyzet megoldására. A talajtakarásra is használható növények, például a szöszös bükköny, a fűfélék, a bíborhere, stb. megvédik a talajt az eső és a szél eróziós hatásától, az általuk termelt biomassza javítja a föld termőképességét és elősegíti a talaj minőségének javítását biztosító ökoszisztéma fennmaradását. A költséghatékonyság mérlegelésekor azt is érdemes figyelembe venni, hogy ezek a köztesnövények rendkívül eredményesen kötik meg a talajban felhalmozódó nitrogént és ezzel elősegítik a műtrágyázás vagy a trágyázás pozitív hatásainak fenntartását.

A megfelelő takarónövény kiválasztásához fontos mérlegelni a célt és a vetés idejét: a fűfélék termelik a legnagyobb mennyiségű biomasszát, vetésük kora nyáron esedékes. A szöszös bükkönyt vagy a bíborherét késő nyárig elvethetjük, de több zöldségféle, így a retek és a karalábé is indítható késői vetéssel, mindkét faj gyökérzete hatékonyan biztosítja a talaj vízelvezetését. A vállalkozó kedvű gazdák akár a felsorolt növények keverékét is elvethetik, ezzel biztosítva az optimális tápanyagellátást a következő szezonra.