Kuba: 63 új intézkedés a mezőgazdaság reformjára

A Kubai Kommunista Párt ötéves kongresszusa előtt összesen 63 intézkedést jelentettek be a mezőgazdasági szektor újjáélesztése, valamint a mezőgazdasági és élelmiszertermelés növelése érdekében.

Tapia Fonseca miniszterelnök-helyettes szerint az intézkedések választ adnak a kubai mezőgazdasági ágazat jelenleg szembesülő főbb problémáira.

Bár a teljes csomagot még nem tették közzé hivatalosan, a főbb prioritásokat vázolták.  Ezek közé tartozik a villamos energia és a víz tarifáinak csökkentése; a kormány által nyújtott mezőgazdasági ráfordítások és szolgáltatások arányának csökkentése; új banki lehetőségek a mezőgazdasági szektor számára.

A két legnépszerűbb intézkedés az engedély a vállalkozók számára a marhahús szabad kereskedelmére a piacon – feltéve, hogy betartották az állam részére történő kötelező értékesítésüket, valamint a sertéstenyésztésnél az állam által meghatározott inputár csökkentése.

A kubai hatóságok a körforgásos gazdaság elveit is szándékoznak bevezetni Kubában.

Az intézkedéseket annak a mély gazdasági válságnak a tükrében kell értékelni, amelyben Kuba jelenleg van. A szigetország amúgy is súlyos helyzetét az elmúlt évben tovább rontotta a COVID-19 járvány és vele követő a turisztikai szektor összeomlása.

Sok importált élelmiszer már alig kapható, a városokban az agrárpiac még jobban kiürült, mint a világjárvány előtt, a kubaiak egy részének így egyoldalúvá vált a táplálkozása.

Ezenkívül a nagyrészt állam által vezérelt mezőgazdasági ágazat a termelési eszközök és az inputok hiányában, az alacsony termelékenységben és a hozamokban, valamint a nem túl hatékony elosztási rendszertől  szenved.

Image by weisastrid from Pixabay