Kukorica-importra szorul az EU?

A tekintélyes francia elemzőcég, a Stratégie Grains kissé emelte az EU kukoricatermésre vonatkozó előrejelzését, bár hozzá tették, rekordmennyiségű takarmánygabonát kell importálni az észak-európai búza gyenge hozama miatt.

A Reuters összefoglalója szerint a javuló spanyol és olasz termelési kilátásokkal valamint a délkelet-európai EU-tagországok termésével számolva, ebben évben talán meglesz az unió átlagos, mintegy 60 millió tonnás kukoricatermése. A Stratégie Grains arra a következtetésre jutott, hogy a romániai kiváló kukoricatermés ellensúlyozza a német és francia visszaesését.

Az elemzők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a búza és az árpa kínálata szűkül mind az EU-ban, mind pedig világpiacon. Ezért jóval nagyobb szerepet kap a takarmányozásban a kukorica, ami rekordszintre emelheti az uniós behozatalt.

A Stratégie Grains ezért azt prognosztizálja, hogy 2018/2019-ben az EU 19 millió tonna kukoricát vásárolhat, körülbelül 1,5 millió tonnával többet, 2017/2018-as rekordnál, míg a Rabobank 21 millió tonna behozatalára számít.