Kukorica program a vetéstől a betakarításig

Az ősz során lehullott nagymennyiségű csapadék megnehezítette a kukorica betakarítását, sok helyen elhúzódott az aratás. Ennek ellenére az elmúlt 10 év legjobb eredményével, 9 millió tonnát meghaladó betakarított terménnyel büszkélkedhetnek a kukoricatermesztők Magyarországon.

A 2015-ös év újdonsága a Syngenta Kukorica Program.

A folyamatosan színre lépő új generációs kukorica hibridekre (SY Arioso FAO 300, SY Iridium FAO 360, SY Ulises FAO 380, SY Octavius FAO 400, SY Afinity FAO 470) alapozott Syngenta Kukorica Program a vetéstől a betakarításig kínál komplex technológiát a termelőknek. Ennek elemei a talajlakó kártevők elleni vetőmagcsávázás a Force 20 CS-el és a Force 1,5 G-vel történő talajfertőtlenítés, amely már több mint egy évtizede bizonyítja hatékonyságát és jövedelmezőségét a kukoricabogár lárvája elleni védekezésben.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=N2UqYTOIvKY]

Ezen kívül a háromkomponensű Lumax-szal történő korai posztemergens gyomirtás, amely egy kezeléssel, akár egy betakarításig tartó gyommentességet biztosíthat a kukorica számára. A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke elleni hatékony védelem az Ampligo-val, és a kedvezőtlen időjárási körülmények okozta stresszek hatását tompító Quilt Xcel használata. Az ország számos pontján elvégzett üzemi kísérletek eredménye alapján kijelenthető, hogy a Syngenta Kukorica Program alkalmazásával biztonságosabban és eredményesebben termeszthető a kukorica, ismertette Schipp Márton.