Küszöbön a mezőgazdasági robotok elterjedése

Ágazati elemzők úgy vélik, hogy a mezőgazdasági robotok világpiaci értékesítése 2026-ra eléri a 19,378 milliárd dollárt.

A mezőgazdaság robotizálását a fejlett országokban a munkaerő-kínálat csökkentése és a munkaerőköltség növekedése, valamint a minőségének javításának, a terméseredmények maximalizálásának javítása kényszeríti ki. A magas induló beruházási költség azonban korlátozza a mezőgazdasági robotok piacának széleskörű növekedését. A FAO adatai szerint világszerte 550 millió farm táplálja az emberiséget, de 90 százalékuk családi tulajdonban lévő néhány fős, tőkehiánnyal küzdő vállalkozás.

A brit farmerszövetség, a National Farmer’s Union (NFU) viszont a jövőbe pillantott, amikor bemutatta a Future of Food 2040 című tanulmányát. Eszerint két évtized múlva a brit szigeteken robotok művelik a földet, ugyanakkor a vertikális farmokon széles körben elterjedt lesz a függőleges zöldségtermesztés.

Ami a robotokat illeti, széles körben dolgoznak különféle munkára alkalmas egységek kifejlesztésén. Ilyen például az Essex University képünkön látható kísérleti eperszedő manipulátorja. A fejlesztők abból indultak ki, ha létre tudnak hozni egy olyan robotot, amely meg tudja különböztetni az érett gyümölcsöt az éretlentől, és a puha epret gyorsan, mindenféle sérülés nélkül képes dobozokba rakni, akkor sínen vannak: a krumpliszedő robot összebarkácsolása már igazán könnyű feladat lesz.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90