Kutyákkal a sertéspestis ellen

Különleges keresőkutyákat kezdtek használni az Egyesült Királyság határain az afrikai sertéspestis növekvő veszélye miatt.

Az Egyesült Királyság határőrizeti szervei a hús, és húskészítmények engedély nélküli bevitelének megakadályozásával kívánják távol tartani a járványt, ezért az áruszállítástól az utazók poggyászáig mindent igyekeznek ellenőrizni.

A kormány utasítást adott az illegálisan behozott húskészítmények lefoglalására és megsemmisítésére. Elsőként közvetlenül a délkelet-ázsiai országokból érkezett utasokra összpontosul az ellenőrzés, hiszen ott a legelterjedtebb az afrikai sertéspestis.

Az élelmiszerbiztonságért felelős miniszter, Lord Gardiner kijelentette: „Kiemelt fontosságú, hogy az afrikai sertéspestist tartsuk távol az Egyesült Királyságtól, jóllehet eddig semmi jele a betegségnek. Viszont, ha a járvány megjelenne az országban, annak pusztító hatása lenne Nagy Britannia ötmilliós sertésállományára, valamint a húsiparra egyaránt.”

A veszélyt olyan komolyan veszik, hogy a brit mezőgazdasági tárca körlevelet intézett az egyetemekhez, hogy kérjék meg külföldi hallgatóikat, ne hozzanak magukkal külföldről húskészítményeket.

A Farming UK összeállítása szerint a sertéspestis Európában 800 ezer vaddisznó és házisertés pusztulását okozta, míg Ázsiában mintegy 4 millió esetről tudnak a hivatalos szervek. Mindez persze felhajtotta a sertéshús világpiaci árát.