Lassul a sertéspestis Kínában

Az idén az afrikai sertéspestis új esteinek száma csökkent Kínában, és a sertéstenyésztés lassan visszatér a normálishoz – idézte a mezőgazdasági minisztert a Reuters.

A friss sertéspestis-kitörésekről a mezőgazdasági és vidékfejlesztésért felelős miniszter, Yu Kangzhen azt mondta, hogy csak 44 új eset történt az idei év első hat hónapjában. Eszerint a járvány tavaly augusztusi kitörése óta 143 helyen regisztrálták a vírust, ami miatt 1,16 millió sertést vágtak le – tájékoztatta az újságírókat a miniszter.

A kínai államtanács szerint ugyanakkor a vágóhidakon nincs elegendő kapacitás az afrikai sertéspestis vírusának vizsgálatához, ugyanakkor felszólították a lakosságot az élelemszer-hulladék figyelmes kezelésére, nehogy az emberre nem veszélyes vírus a moslékkal újabb helyen fertőzést okozzon. A betegség ugyanis nem csak természetes úton, hanem az élő sertések szállításával és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet.

Mindenesetre a betegség miatt „éppen elegendő” a sertéshús a lakosság ellátására, és az import – az Egyesült Államokból is – biztosíthatja a zökkenőmentes ellátást.

Yu arra is figyelmeztetett, hogy a sertéspestis megelőzésére szolgáló vakcina kutatása és fejlesztése csak korai szakaszban van, és a kutatóknak még számos kihívással kell szembenézniük. Májusban a kínai állami média arról számolt be, hogy a kormányzati kutatók készen álltak arra, hogy a megkezdjék egy vakcina klinikai vizsgálatát. Amint Yu Kangzhen elmondta, a kutatóintézetek együttműködnek a főbb kínai vakcinagyártókkal, de a biztonságos és hatékony vakcina kifejlesztése “komoly feladat”.