Lebegő gazdaságokat hozhat a klíma változása

Az emelkedő tengerszint és a termőterületek csökkenése következtében a mezőgazdaság alternatív vizekre evez. Ha az előrejelzések igaznak bizonyulnak, a következő 50 év kihívásokkal teli lesz: a klímaváltozás hatására a számos partszakasz kerül víz alá, az élelmiszeripar kiaknázza a föld termőképességét, miközben a népességnövekedés megnövekedett igényeket támaszt.

A vízre épült gazdaságok és városok víziója egyszerre bizarr és idillikus: átalakított uszályokon, hajókon folyhat élelmiszertermelés, állattenyésztés, közösségi élet. Az elképzelés, hogy a sós víz a mélyről érkezik és megtisztítva fogyasztásra és öntözésre alkalmas, szinte korlátlan mennyiségű megújuló energia áll rendelkezésre, ezáltal a népesség élelmiszerellátottsága biztonságossá válik.

Sajnos az emberiség hajlamos a végsőkig, a mélypontig várni ilyen jelentős átalakulások előtt, de néhány nemzetközi projekt már az utópia megvalósításán dolgozik. Manhattan és Philadelphia közelében mesterséges szigeteken növénytermesztés folyik, Vancouver nyugati partjainál 14 lebegő üvegház kapcsolódik össze, alattuk haltenyésztés zajlik, sőt teljes városok kialakításával is kísérleteznek Hollandiában, Japánban. Jelentős befektetők támogatják a kutatásokat, melyek költségei az innovációk kezdeti fázisában kiemelkedően magasak.

Bár Magyarországot kevésbé fenyegeti közvetlenül az emelkedő tengerszint, a fejlesztések nemzetközi jelentőséggel bírnak. Újszerű módon állíthatnak elő megújuló energiát például az óceánból kivont ammónia segítségével, az óceán mélyéről felszivattyúzott víz megoldhatja a tiszta víz hiányának problémáit. Ráadásul a víz mély rétegeiben tenyésztett halak tisztábbak és proteindúsabbak, mint a szárazföldi állatok, így azok jelentése is átalakul.

Fotó: Wikipedia.com