LED lámpákkal nevelik az uborkát egy holland üvegházban

Ad Verhoeven az első uborkatermesztő a világon, aki 2017-ben teljes LED-es világítást telepített üvegházába, hogy egész évben tudjon uborkát termeszteni.

„Korábban még senkinek nem volt tapasztalata a LED fényforrások uborkatermesztésre gyakorolt hatásaival kapcsolatosan” – mondta Verhoeven. „Kiderült, hogy a snack uborkához nagyon specifikus fényreceptre van szükség ahhoz, hogy a fényszegény hónapokban is teljes termést hozzon.”

A Signify céggel közösen kidolgozott egy módszert a snack uborka termesztésére, amelynek eredményeként a termelő úgy döntött, hogy idén ősszel ideje átállni a teljes LED-es megoldásra.

A Signify csúcsminőségű rendszert szállított intelligens vezérlőrendszerrel, amely kiváló világítást biztosít Ad Verhoeven üvegháza számára. Az új fényinstalláció 2,1 hektár uborkának biztosít fényt. A termelő és a Signify 2017 óta teszteli és optimalizálja a rendszert.

 „Sok kísérletet végeztünk, és sokat tanultunk a különböző receptúrák és fényintenzitások hatásairól, számos paraméter aprólékos mérésével. Idő kérdése volt, hogy mikor jön a felszínre a megfelelő kombináció.”

A csúcsminőségű nassolnivaló uborka sajátos fényreceptjének kulcsa egy csipetnyi zöld fény és távoli vörös fény hozzáadása a jellemzően használt vörös és kék fény kombinációja mellett.

“Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a növények magasabbra nyúljanak, így a leveleik több fényt kaphatnak” – mondta Verhoeven. „A jobb termésfelépítésnek köszönhetően a téli termelés egyértelműen magasabb, a zöldség minősége pedig kiváló. Mostantól folyamatos csúcsminőségű gyártást tudunk megvalósítani egész évben. A fény összetételének beállításán túl Verhoeven magasabb fényszintet tud megvalósítani, miközben áramfogyasztását a korábbival azonos szinten tartja.